Death Note - The person whos name is written in this note shall die

   i   

Death Note (デスノート Desu Nōto) este o serie manga, un anime si un film toate pe aceasi subiect: cel mai bun elev din Japonia, Yagami Light, gaseste un carnet al morti, care ii da puterea de ucide pe oricine caruia ii cunostea fata si numele, totul luand amploare cand Light decide sa schimbe lumea cu ajutorul carnetului, omorand toti criminalii. In mare actiunea serialului este concentrata pe razbouil psihologic, si nu numai dintre Light si justitiari, fie ei politisti detectivi particulari de talie mondiala sau doar persoane care nu au altceva mai bun de facut.

Animeul are 37 de episoade, manga 108 chapteruri, avand cateceva in plus fata de anime, iar filmele, din inima va rog, nu va uitati la ele caci sunt LAME. :D
Ce-mi place cel mai mult la animeul asta este faptul ca pana la ultimul episod, si chiar si dupa, nu poti spune cu certitudine cine este bun si cine este rau. Adica nu exista o definitie data nici binelui, nici raului. Omorand toti oamenii rai din lume, totusi ar mai ramane unu nu? Cel care i-a omorat. Ceea ce-l face pe el un criminal, deci nu are cum sa fie un om bun, dar, ceea ce a facut el este bine? Sau nu? Este ceva atat de specific Japoniei, unde nu exista limita asta europeana, care sa delimiteze concret binele de rau. Acelasi lucru poate fii bun si rau in acelasi timp dar si b in contexte si timpuri diferite.
In afara faptului ca este un serial de actiune excelent, foarte realistic si ca desen, si ca scenariu, in afara existentei shinigamilor si a Carnetelor Mortii, mai este si un serial psihologic care te tine efectiv cu sufletul la gura, nu-ti lasa timp sa respiri. Cel putin in cazul meu si al celorlalti cu care am vorbit despre el... :P
Personajele sunt foarte atent schitate, pana la ultimul detaliu, nefiind ca in majoritatea desenelor persoane tipice, "eroi": tipul bun, dar caruia ii lipseste increderea etc. etc., ci persoanaje complexe, cu caractere complexe care se dezvaluie pe tot parcursul serialului :P

Personaje

Light Yagami (夜神 月, Yagami Raito) /Kira
Este un tanar foarte inteligent, cu ambitia de a de veni un Zeu in viata, eliminand raul si coruptia, care "putrezesc lumea asta". Foarte hotarat, si cu mijloacele necesare (Carnetul) acesta isi atribuie singur soarta de salvator al lumii. Este lipsit de scrupule in incercarea sa de a aduce pacea, folosindu-se de oricine e nevoie, sacrificandu-si chiar si propria familie.
"I'll be world's new God".. cred ca este evident de ce il iubesc eu pe Light :X:X

L /L Lawliet (エル・ローライト, Eru Rōraito) /Hideki Ryuga (流河 旱樹, Ryūga Hideki) /Ryuzaki (竜崎, Ryūzaki) /Eraldo Coil /Danuve

Cunoscut mai bine ca L, este cel mai faimos detectiv din lume. Totusi pana la cazul lui Kira nu a aparut niciodata in public, si nici nu si-a dezvaluit vreodata adevarata identitate, pe baza acesteia creindu-se un adevarat mit. Foarte inteligent, cu o logica si o putere de deductie extraordinara, la fel de inveniv ca Light acesta reuseste sa-si dea seama ca Light si kira sunt una si aceasi persoana, singurul lucru lipsa din puzzle fiind neputinta acestuia de a demonstra cest lucru. Chiar si dupa c Light si-a pierdut orice amintire despre Carnet, si a participat corect la investigatiile in cazul "Kira", L nu inceteaza sa-l suspecteze. Intr-o scena aparte acesta ii marturiseste lui Light ca si-ar dori sa nu fie el Kira, pentru ca este singura persoana de care s-a apropiat, capitolul fiind numit chiar "Tomodachi"(dupa cum am mai scris si intr-un alt post.. asta inseamna prieten:D). Este "dependent" de dulciuri. are un comportament bizar, multe ticuri, viata lui sociala fiind nula. Este primul detectiv in cazul "Kira", iar dupa parerea mea, cel mai bun. :D

"Light is my very first frind"

Misa Amane(弥 海砂, Amane Misa)/Misa Misa

O fata indragostita de Kira, Misa este un idol al Japoniei si tinde să poarte haine de stiluri diferite, depinzand de activitate. Este imatura şi se refera la ea la persoana a treia pentru a parea draguta. Misa este complet devotată lui Light şi menţionează ca s-a îndragostit de el la prima vedere. Light o vede totuşi doar ca o unealta în planurile lui datorită Carnetului pe care aceasta il poseda şi a targului pe care l-a facut pentru ochii de Shinigami. Misa îi este asa de devotata fiindca ucigasul părintilor ei a fost executat de Kira.
In serie, intra in actiune ca al doilea Kira, inainte de a se duce să-l intilnească pe Light. Deşi perspicace uneori, face greseli destul de mari, sau pur si simplu nu este la nivelul lui L, astfel incat, în curand devine tinta suspiciunilor lui alaturi de Light si ajunge să fie prinsa şi interogata brutal. Devotamentul ei se dovedeste însă a fi impresionant, necedand şi mai mult decat atat, ajungand sa-i ceara Shinigami-ului care i-a adus carnetul cu care ucidea pana atunci, sa o omoare pentru a scapa de durere si de a nu risca sa-si slabeasca rezistenta si sa inceaps sa vorbeasca.
"What a beautifull way to kill people"

Near, Nate River (ニア, Nia, Neito Riba)

Near este candidatul principal pentru a deveni succesorul lui L si isi spune N în timpul investigatiei. Acesta se aseamănă cu L în multe privinte cum ar felul în care lui L îi place sa se joace cu lucruri ca furculite si cuburi de zahar, fiind prezentat adesea jucandu-se cu parul sau cu jucării. Near, de asemenea, sta asezat într-un fel mai ciudat, asemanator lui L dar cu mici diferente. Dupa ce ii propune lui Mello sa-si alature fortele sa lupte împotriva lui Kira, iar acesta il refuza, Near obtine sprijinul Guvernului Statelor Unite şi creeaza SPK(Provizia Special pentru Kira)o organizatie formata din 4 membrii(Inclusiv Near) menita sa-l gaseasca si sa-l condamne pe Kira.

"You are merely a killer"

Ryuk (リューク, Ryūku)

Ryuk este Shinigami-ul care scapă un Death Note în tărâmul oamenilor, ulterior descoperit de Light. Este dezvăluit că Ryuk a făcut-o intenţionat din plictiseală, fiindcă nu prea avea ce face în lumea Shinigami-lor. Ryuk are o plăcere mare pentru mere şi trece printr-un gen de sevraj dacă nu mănîncă vreunul mult timp. Spune că merele sunt pentru Shinigami ca ţigările şi băutura pentru oameni. Se pare că deasemenea îi plac jocurile video. Mai menţionează că este sfios pe lângă fete. Pentru un timp, este Shinigami-ul personal a lui Mikami.


Acestea sunt pe scurt cateva din personaje.

Un alt  lucru super tare la animeul asta este coloana sonora. Aici aveti cateva piese care apar ca intro sau outro in Death Note. 

Eu sper sa va placa. Daca vreti sa-l vedeti in gasiti si pe ODC, si pe Torrent, si pe YouTube. :D

So.. Enjoy!

6 comentarii:

Emy spunea...

O sa incep cu ideea anime-ului, si anume lipsa unui bun si al unui rau, din acest pdv nestiind cum se caracterizezi personajele. E genial!
Atat Light cat si L pot fi conturati din alte pdv... inteligenta, intuitie, viclenie si mai ales ambitie.
Da... cam tot ce se leaga de Death Note e perfect: ideea, realizarea, personajele, coloana sonora etc.
In concluzie nu pot sa-ti zic decat thx pentru recomandare, fiindca intr-adevar e un animeu psihologic, prin care descoperi mentalitati (ciudate, dar de multe ori, reale).

***** pentru DN si nota 10 >:d<

Anonim spunea...

mia p;lacut foarte mult eu lam vazut din intamp;lare filmu pacat de final foarte pacat...

crisis xD spunea...

eu ador death note :X .. am urmarit toata seria cap coada .. e unul din cele mai tari anime-uri create... imi place ideea .. povestea adik...

hmm.. anime psihologic -+ dupa cum ai spus si tu chiar te tine cu sufletul la gura si te face vrei neaparat sa vezi urm episod ..

coloana sonora... geniala :X .. am toate soundtrack-urile pe tel..(inafara de ending 1) .. :P


cel mai emotionant moment e atunci cand moare taica'su ( Soichiro ) si atunci cand cere sa fie inchis si el cat timp esti inchis si light deoarece nu suporta sa il vada pe fiul sau inchis ..

atat.. ca am comentat cam mult.. :) recomand tuturor acest anime :X

Anonim spunea...

pai da a fost super cum ai prezentat dar nu prea inteleg de ce spui ca "va rog din suflet nu va uitati la film pt ca este LAMA " nu prea inteleg adica filmul e tare e chear mai mijto decat anime-ul .si as dori sa imi spui si mie plz plz .chear sunt derutata .:)

Anonim spunea...

scz de fapt era "LAME'

Lavi spunea...

Cel mai tare anime din cate exista. Acest anime face diferenta dintre ANIME si ,,desene pt copii'' cum spun incultii. Si uite asa le-am demonstrat multora ca anime-urile sunt si pentru adolesceni si chiar....adulti :d